39 трупа бяха открити в Англия в хладилна камера на камион с

...
39 трупа бяха открити в Англия в хладилна камера на камион с
Коментари Харесай

Български камион ковчег с 39 трупа потресе света

39 натрупа бяха открити в Англия в хладилна камера на камион с българска регистрация и шофьор от Северна Ирландия. Превозното средство е записано във Варна на 19 юни 2017 година и се води на името на ирландска гражданка. Още на идващия ден той е напуснал територия на България и оттогава не се е прибирал у нас. Това обяви пред Би Ти Ви българският министър председател Бойко Борисов. Той изясни също, че собственичката на камиона ковчег има на свое име още две транспортни средства. " Няма по какъв начин ние да сме свързани, с изключение на с табелата на камиона. Нашите офицери влязоха във връзка, оптимално ще спомагаме. Не е могъл тук да натовари хората ", разгласи още премиерът.

Превозното средство е открито в град Грейс, графство Есекс, на към 30 км от централен Лондон, на паркинг в индустриална зона. Полицията е работила по подаден й сигнал от незабавна помощ. До през вчерашния ден не беше обявено кой е извикал кола за спешна помощ на мястото. В ремаркето са открити труповете на 39 души - 38 възрастни и 1 младеж, чиято идентичност до късно нощес не беше открита. Британските управляващи оповестиха за съществена задача идентифицирането на труповете. " Британската полиция съвсем изключва опцията жертвите да са българи ", оповестиха от Министерство на външните работи в София, представени от Би Би Си.  Шофьорът на камиона - Мо Робинсън, жител на Северна Ирландия, на 25 години - е задържан по подозрение в ликвидиране.

" Малко преди 1.40 ч. сутринта в сряда получихме сигнал, че избран брой хора са открити в камион на " Истърн Авеню " в Грейс. Смятаме, че камионът е от България и е пристигнал в Обединеното кралство през Холихед на 19 октомври. Спасителните екипи пристигнаха на място, само че всички 39 души са починали... На този стадий не сме открили от кое място са жертвите. Идентификацията им ще бъде дълъг развой ", разгласи на конференция Пипа Милс от полицията в Есекс. Град Холихед, откъдето е влезнал камионът, е пристанище в Северен Уелс и е входна точка за превоза от Ирландия. Районът към индустриалната зона остана отцепен през вчерашния ден целия ден и от полицията споделиха, че не е ясно по кое време достъпът ще бъде позволен.

Представител на Асоциацията на товарните транспорти в Северна Ирландия изясни пред в. " Индипендънт ", че в случай че камионът е тръгнал от България, то влизането му през Холихед е необикновен маршрут. Заради засилените ограничения за сигурност в Дувър и Кале за влизане на британска територия постоянно се употребявал пътят от Шербург или Роскот във Франция, през Дъблин и по-късно към Уелс. Пътуването от България към Англия по този маршрут продължава сред три и пет дни. Евентуалният му избор засилва съмненията, че казусът е обвързван с трафик на хора. Засега не е открито къде тъкмо са се качили в камиона.

По-късно полицията в Есекс стартира и втора версия за възможния маршрут на съдбовния камион - дошъл в Англия от белгийския град Зеебрюге, като влезнал в страната през пристанище Пърлфлийт, което е покрай Грей.

Британският министър председател Борис Джонсън приказва пред депутатите в Камарата на общините през вчерашния ден за трагичния случай, а по-късно те бяха осведомени за следствието и от министъра на вътрешните работи Прити Пател. 

 

РЕАКЦИИ

- " Ужасен съм от този драматичен случай в Есекс. Получавам непрестанно сведения и вътрешното министерство ще работи тясно с полицията в Есекс, с цел да установим какво тъкмо се е случило. Мислите ми са за тези, които изгубиха живота си и за техните близки ", съобщи английският министър председател Борис Джонсън.

- " Това е същинска, ужасна човешка покруса ", съобщи ирландският министър председател Лео Варадкар пред Народното събрание.

- Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че е шокирана. Тя изрази съчувствие към роднините на жертвите. Говорителят на немското държавно управление Щефен Зайберт сподели, че Англия ще може да разчита на съдействието на Берлин за намирането на отговорните за закононарушението и техните съучастници.

НАКАЗАНИЕ

В края на юни т.г. 3-ма български жители и един афганистанец бяха наказани в Унгария на пожизнен затвор заради гибелта на 71 мигранти, които бяха открити в камион на автомагистрала в Австрия през 2015 година

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР